fbpx
Ilmainen toimitus yli 150 € tilauksille

Kiehtova Gyotaku

Kasvipainantaa perinteitä kunnioittaen.

Kala- ja kasvipainannan saloja

Julisteiden, kalenterien ja lahjakorttien kuvituksista tuttu kasvipainanta ammentaa vanhasta aasialaisesta tavasta vedostaa kaloja ja kasveja.

Japanissa on pitkät perinteet gyotaku-nimellä tunnetun menetelmän käytöstä kalansaaliin dokumentoinnissa. Menetelmässä muste levitetään suoraan vedostettavan luontokappaleen päälle ja kohde itsessään toimii painolevynä, josta kuva hierotaan washi-paperille. 

Gyotaku-painannalla toteutetut kuvat ovat samaan aikaan sekä rosoisen luonnosmaisia että luonnolle uskollisen yksityiskohtaisia.

Kasvipainanta jäljentää kauniisti Kuhan suomut ja Raitapuun oksan herkät lehtiruodit.

Kauniita kasvipainannalla toteutettuja kuvioita löytyy muun muassa vuosittaisten seinäkalenteriemme kansitaiteesta sekä aina ilahduttavista lahjakorteista.

Teemulle gyotaku on luonteva ja inspiroiva tapa jäljentää tunnelmia sekä ikuistaa kalasaalis osana ainutlaatuista ja henkilökohtaista, hyvää tekevää luontokokemusta.

Menetelmä jäljentää kalat ja kasvit hienon herkästi toistaen pienimmätkin yksityiskohdat, kuten kalan suomut, lehtiruodit ja suonet. Painamisessa käytän samaa japanilaista sumitussia kuin mitä käytän ruokokynällä piirtäessänikin.

Tämä ikiaikainen aasialainen painamistapa kiehtoo minua todella paljon tapana tallentaa muistoja ja luontokokemuksia. Gyotakun lopputulos muistuttaa fossiilia tai luolamaalausta. 

Gyotaku – japaniksi 魚拓 sanoista gyo ”kala” ja taku ”painanta”

Myös pakkausmateriaalimme ovat saaneet inspiraationsa gyotakusta. Herkkä apilanlehtiprintti on Teemun kasvipainannalla toteuttama kuosi.

Tutustu tuotteisiin